Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάργηση του κρατικού ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία


Ο Λοβέρδος καταργεί την κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία και αφήνει τους σχολάρχες να αλωνίζουν   
      02 Σεπτεμβρίου
Λοβέρδος
Το πολυετές αίτημα των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που δεν εφάρμοσε ούτε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος  Αρβανιτόπουλος, έρχεται να ικανοποιήσει ο νυν υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο Προεδρικό Διάταγμα 114/29-8-2014 φαίνεται  ότι στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Παιδείας δεν περιλαμβάνεται η Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Το όνειρο των μεγαλοσχολαρχών γίνεται πραγματικότητα. Κανένας έλεγχος της πολιτείας πλέον στα ιδιωτικά σχολεία κατά παραβίαση του Συντάγματος που επιτάσσει ρητά την υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας που παρέχεται και από την ιδιωτική εκπαίδευση.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) τα σημάδια είχαν διαφανεί λίγες εβδομάδες πριν, από την απροθυμία του υπουργείου Παιδείας να πάρει θέση σε καταγγελίες για τις πρωτοφανείς παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία (παραχάραξη ενδοσχολικών εξετάσεων, παράνομες απολύσεις, παράνομα ωρολόγια προγράμματα, άκυροι τίτλοι σπουδών, λειτουργία σχολείων χωρίς άδεια).
Όπως καταγγέλλεται το αίτημα των ιδιοκτητών είναι σαφές και η στόχευση ξεκάθαρη: από τη στιγμή που πλέον οι βαθμολογίες από την Α’ Λυκείου μετρούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τα ιδιωτικά σχολεία με κατατρομοκρατημένο το εκπαιδευτικό τους προσωπικό που δεν έχει πλέον καμιά προστασία από την πολιτεία θα μοιράζουν αφειδώς άριστους τίτλους σπουδών σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν.
«Η οριστική πλέον αποχώρηση της επίσημης πολιτείας από την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί απλώς και μόνο ένα πρωτοφανές ρουσφέτι σε μια κλίκα ασύδοτων επιχειρηματιών. Αποτελεί την έναρξη μιας νέα εθνικής εκπαιδευτικής τραγωδίας, καθώς σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη ραγδαία φτώχυνση του πληθυσμού, δημιουργεί συνθήκες επιστροφής στη δεκαετία του ’50. Η ακραία γιγάντωση των ανισοτήτων που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια θα γεννήσει τρομακτικά κοινωνικά φαινόμενα σύγκρουσης.
Το σημαντικότερο, όμως, ζήτημα που προκύπτει από την κατάργηση του κρατικού ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία αφορά την πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που αυτά εκδίδουν, την ισοτίμησή τους με αυτά των δημόσιων και τη συμμετοχή των μαθητών τους σε εθνικές εξετάσεις. Η έλλειψη εποπτείας της πολιτείας σε συνδυασμό με την διάλυση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δημιουργεί ένα άκρως τοξικό περιβάλλον αλλοίωσης όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών στα ιδιωτικά σχολεία, βαθμολογιών, ενδοσχολικών εξετάσεων και έκδοσης προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων. Η Ομοσπονδία μας θα προσφύγει κατά της ισοτιμίας των τίτλων μέχρις ότου τουλάχιστον αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα», αναφέρει επίσης η ΟΙΕΛΕ. 
Πηγή: το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου