Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ με τον Α. Λοβέρδο

Καμιά θετική απάντηση του Υπουργού Παιδείας στα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
"Θα εφαρμόσουμε την ψηφισμένη νομοθεσία"
Φωτό: esos

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ (με συμμετοχή και 3 συναδέλφων σε διαθεσιμότητα από Αθήνα, Λάρισα και Θεσ/κη) με τη νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Η συνάντηση αυτή όχι μόνο δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, αντίθετα ειπώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις υπάρχουν και θα εφαρμοστούν. Κατά τα άλλα, ο Υπουργός δήλωσε ότι “βεβαίως υπάρχει θετική διάθεση για συνεργασία”.

Στα θέματα που τέθηκαν, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις.
Για τις απολύσεις, είπε: “δεν έχουν έρθει ακόμα στο γραφείο μου για υπογραφή”. Απέφυγε βεβαίως να πει τι θα κάνει όταν έλθουν.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν επιμόνως από τον υπουργό να δεσμευθεί, ότι δεν θα υπογράψει την διαπιστωτική πράξη της απόλυσης των 85 εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν κατέθεσαν αίτηση για την μετάταξή τους σε άλλες θέσεις, ενώ είναι θεσμοθετημένες άλλες 255 θέσεις (ΔΔΒ), για τους εκπαιδευτικούς που στις 22/7/13 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, και δεν έχουν προκηρυχθεί.

Σημείωσαν επίσης, ότι οι απολύσεις αναμένεται να φτάσουν έως και τι 400 εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με τον τρόπο που έγιναν οι προκηρύξεις των τριών ανακοινώσεων για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα και ζήτησαν να επαναπροκηρυχθούν όσες από τις 1.709 θέσεις, που ήδη έχουν προκηρυχθεί, δεν καλυφθούν σε πρώτη φάση από τις υφιστάμενες προκηρύξεις με αριθμούς 6, 8 και 10.

Επισημάνθηκε στον κ. Λοβέρδο, ότι Θα συνδέσει το όνομά του με τις πρώτες απολύσεις στον δημόσιο τομέα από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου και ότι οι 1.793 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα-απόλυση, βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας από τις 22 Ιουλίου 2013.“Οι καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα οφείλονται στον ΑΣΕΠ”, υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.
Συγκεκριμένα  για τις απολύσεις, έγινε ο παρακάτω διάλογος:
ΟΛΜΕ: Πάρτε θέση. Θα υπογράψετε τις απολύσεις;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όταν έρθει από την υπηρεσία η απόφαση για υπογραφή θα σας καλέσω για να σας ενημερώσω.
ΟΛΜΕ: Όταν έρθει στο γραφείο σας η απόφαση θα την υπογράψετε;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με καλείτε να γυρίσω πίσω μονομερώς. Δεν θα το κάνω. Θα μείνω σε όσα ψήφισαν για το θέμα και θα το σεβαστώ .

ΟΛΜΕ: Γιατί δεν παίρνεται θέση;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι ένα θέμα που το χειρίστηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Δε θέλω να τοποθετηθώ.

ΟΛΜΕ: Θέλετε να είσαστε ο υπουργός που απέλυσε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό τι είναι; Συνδικαλιστικός εκφοβισμός;

ΟΛΜΕ: Θα απολύσετε τους εκπαιδευτικούς αυτούς; 
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας απάντησα.
ΟΛΜΕ: Εμείς βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα απολυθούν 

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Μεγάλοι άνθρωποι είσαστε. Εγώ είπα όταν έρθει το έγγραφο στο γραφείο μου θα καλέσω τους ανθρώπους να το συζητήσω. Τίποτα άλλο δεν μπορώ να πω.

ΟΛΜΕ: Τουλάχιστον μη μοιράζετε απολύσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο υπουργείο Παιδείας. Έχουμε άλλα θέματα να ασχοληθούμε, όχι με απολύσεις.. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε βήμα καλής γραφής, αρκεί κι εσείς να έχετε διάθεση.
Για την Τεχνική Εκπαίδευση δεν δέχθηκε να συζητήσει την επιστροφή των καταργημένων τομέων.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνώ ότι η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να καταστεί κύρια λεωφόρος της εκπαίδευσης και όχι πάροδος όπως τόσα χρόνια είναι. Δεν υπήρξαν ολοκληρωμένες πολιτικές. Από την Τετάρτη θα είμαστε στη διάθεση για ειδικό διάλογο.

Ο διευθυντής του γραφείου του κ. Λοβέρδου, κ. Θ. Χρηστάκης, που είναι διευθυντής ΕΠΑΛ, είπε στη συζήτηση, ότι χωρίς αξιολογήσεις κόπηκαν πέρυσι ειδικότητες από τα επαγγελματικά λύκεια και μεταξύ τους κάποιες που ήταν επιτυχημένες και χρήσιμες

  

Για την αξιολόγηση, 
ΟΛΜΕ παγώστε σήμερα τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "Όσο είμαι όρθιος δεν υπάρχει περίπτωση να πω παγώνω την αξιολόγηση", “η υλοποίηση της είναι το σημαντικότερο θέμα”.


Για την τράπεζα θεμάτων, “θα δούμε τα αποτελέσματα και αν χρειαστεί μετά θα πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες”. 
Για τον τρόπο προαγωγής των μαθητών της Α΄ Λυκείου, το “Νέο Λύκειο”, υπηρεσιακές μεταβολές, διορισμούς, τα παρέπεμψε σε νέα συνάντηση. 

Ο υπουργός και ο υφυπουργός κατά τα άλλα, έκαναν προσπάθεια να δείξουν μια κάπως διαλλακτική εικόνα, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας, πως έρχονται για να υλοποιήσουν μέτρα που είναι ήδη αποφασισμένα και άλλα που έρχονται ως «μνημονιακές υποχρεώσεις», με στόχο να πλήξουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.
  
Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ παρέδωσαν στον κ. Λοβέρδο, υπόμνημα με τα επείγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, καθώς και έναν φάκελο με δημοσιεύματα και ψηφίσματα υπέρ της επαναφοράς στα επαγγελματικά λύκεια των ειδικοτήτων που έχουν καταργηθεί.


Υπόμνημα του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,

Σας καταθέτουμε αυτό το υπόμνημα για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το δημόσιο σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο εκπαιδευτικός. Προβλήματα που έχουν οξυνθεί ή δημιουργηθεί από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων και στην εκπαίδευση (περικοπές δαπανών, διαθεσιμότητες – απολύσεις, κλείσιμο και συγχώνευση σχολείων, προώθηση αξιολόγησης, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, νέος νόμος για το λύκειο και την επαγγελματική εκπαίδευση και την κατάρτιση, αυστηροποίηση πειθαρχικού δικαίου κ.λπ.). Οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια και θα πέσουν στο τραγικά χαμηλό ποσοστό του 1,9%, όπως προβλέπει το νέο μεσοπρόθεσμο για το 2018. Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει.

Α. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σε ομηρεία κρατά η κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες τους εκπαιδευτικούς 50 ειδικοτήτων της ΤΕΕ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 22 Ιουλίου 2013. Για 1.714 εκπαιδευτικούς έχει παραταθεί η διαθεσιμότητα, αλλά επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με την τοποθέτησή τους σε νέες θέσεις, ενώ έχει διακοπεί η μισθοδοσία 85 εκπαιδευτικών από 22/3/14 και οδηγούνται σε απόλυση χωρίς έχει να δημοσιευτεί η απόφαση σε ΦΕΚ. Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει πως η μέχρι τώρα διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε εκατοντάδες απολύσεις εκπαιδευτικών.
Οι δραματικές συνέπειες της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών καταγράφηκαν με τραγικό τρόπο και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες ώρες χαμένες, χιλιάδες μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς ολόκληρη τη χρονιά, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ακόμα και ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των ΙΕΚ κλήθηκαν να διδάξουν και να εξετάσουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ!!

Απαιτούμε να μη γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού και να προκηρυχθούν άμεσα όσες επιπλέον θέσεις απαιτούνται, ώστε να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός από το σύνολο των 1.799 εκπαιδευτικών που είναι σε διαθεσιμότητα ή υπό απόλυση.
Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω απαιτείται:
α) να γίνει επαναφορά όλων των ειδικοτήτων και των τομέων που καταργήθηκαν στη δευτεροβάθμια ΤΕΕ και να επιστρέψουν σε αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί,
β) να μην υπογράψετε τις απολύσεις των 85 εκπαιδευτικών. Να γίνει νέα προκήρυξη θέσεων, από αυτές που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί στο Υπουργείο Παιδείας γι’ αυτό το σκοπό, στις δομές ΔΒΜ (σύνολο 255).
γ) να επαναπροκηρυχθούν όσες από τις 1.709 θέσεις, που ήδη έχουν προκηρυχθεί, δεν καλυφθούν σε πρώτη φάση από τις υφιστάμενες προκηρύξεις με αριθμούς 6, 8 και 10.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Υπόμνημα της ΟΛΜΕ


Η ETUCE (Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση) με επιστολή της προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την ΟΛΜΕ.  

Η ETUCE επίσης υποστηρίζει το αίτημα της ΟΛΜΕ προς εσάς, να αρνηθείτε να υπογράψετε την απόλυση των εκπαιδευτικών. Αντί αυτού, όλοι οι εκπαιδευτικοί στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας θα πρέπει να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους και να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Συμφωνούμε με την OLME ότι είναι εξίσου σημαντικό να επανέλθουν όλα τα αντικείμενα των επαγγελματικών σπουδών στα σχολεία από τα οποία καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν έπειτα σε άλλα, ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης μη-τυπικής εκπαίδευσης . Ο στόχος είναι τώρα να προστατευθεί και να εξασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προς όφελος των επερχόμενων γενεών στην Ελλάδα. Η ETUCE αναμένει από εσάς μια πλήρη μεταστροφή από αυτήν την σοβαρή και μη βιώσιμη κατάσταση!

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ...εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου