Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗΕνημέρωση για την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ από την δικηγορική εταιρεία Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες και τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ΟΛΜΕ 


Τις παρακάτω ενημερωτικές ανακοινώσεις -σχετικά με τη δικάσιμο της 7.2.2014 στο ΣτΕ με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης- εξέδωσαν α) η δικηγορική εταιρεία Παπακωνσταντίνου & Συνεργάτες προς τους πελάτες τους και β) ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΟΛΜΕ Κ. Χρυσόγονος, που αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η δημοσίευση της απόφασης θα γίνει μάλλον τους μήνες Ιούνιο ή Οκτώβριο.

ΠΡΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

          Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες.
          Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη δικάσιμο της 7ης Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης η αίτηση ακυρώσεως που ασκήσαμε εκ μέρους της πρώτης ομάδας αιτούντων υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών (Β. Χατζηγιαννάκη και λοιποί), στους οποίους, σημειωτέον, είχε χορηγηθεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η πρώτη προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Η συζήτηση της υπόθεσης διεξήχθη, κατά κοινή ομολογία, σε θετικό κλίμα, ενώ μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τους ισχυρισμούς μας. Εξάλλου, από την εισήγηση της Συμβούλου κας Αικ. Σακελλαροπούλου διαφάνηκε η βαθειά γνώση από την ίδια της υποθέσεως και των επιμέρους νομικών ζητημάτων που τίθενται. Η δημοσίευση της απόφασης του Δικαστηρίου αναμένεται να συντελεσθεί κατά τους προσεχείς μήνες, με πιθανότερους τους μήνες Ιούνιο ή Οκτώβριο.
          Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ασκήσουμε νέες αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως εκ μέρους των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν θα έχουν έως τότε μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλες θέσεις. Σημειώνεται ότι τυχόν άσκηση στην παρούσα περίοδο αιτήσεων αναστολής θα οδηγούσε, σχεδόν με βεβαιότητα, στην απόρριψή τους, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.  
   Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις ομάδες των αιτούντων που συντονίζετε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ που συμμετείχε στη διαδικασία υποστήριξε, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου, ότι οι διαθεσιμότητες αυτές παραβιάζουν τις συνταγματικές εγγυήσεις της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων (άρθρο 103 Συντ.) και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 5 Συντ.), επειδή η κατάργηση των σχετικών ειδικοτήτων και θέσεων με  το άρθρο 82 παρ. 1 ν. 4172/2013 έγινε αυθαίρετα και όχι με κριτήριο τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης. Παραπέρα τόνισε ότι με την κατάργηση σειράς ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών αποψιλώνεται το προσωπικό της τεχνικής εκπαίδευσης και  αποδυναμώνεται η τελευταία, κατά παράβαση της υποχρέωσης του κράτους για παροχή εκπαίδευσης στους νέους (άρθρο 16 του Συντάγματος), και ότι ο πραγματικός σκοπός των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων είναι η ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Το δικαστήριο χορήγησε δεκαήμερη προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων στους διαδίκους και  η απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μετά την πάροδο μερικών μηνών.

Εάν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως το Υπουργείο Παιδείας θα υποχρεωθεί να επαναφέρει τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Κατεβάστε το σχετικό αρχείο σε μορφή pdf  εδώ


Ακόμα: Διαβάστε εδώ ΔΕΛΤΥΟ ΤΥΠΟΥ που εξέδωσε η ΟΛΤΕΕ σχετικά με την πρότυπη δίκη στο ΣτΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου