Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. για τις επαναπροσλήψεις – Ποιες αλλαγές θα έχει.

Την Πέμπτη κατατίθεται στη Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις», ενώ, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, η κατάθεσή του στη Βουλή επισπεύδεται και αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣΔΑ στην aftodioikisi.gr «στόχος είναι την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα έχει μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικές οι οποίες θα αποφασισθούν κατά την αυριανή συνάντηση του Νίκου Βούτση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας με την εξής προσθήκη στο άρθρο 20 παρ.3: «Καταργούνται το άρθρο 90 Ν.4172/2013 και η υποπαράγραφος Ζ2 του Ν.4093/2012» και πιθανόν (σ.σ. στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Κατρούγκαλος το άφησε ανοιχτό) και η δυνατότητα η διαδικασία μετατροπής των ΙΔΑΧ σε αορίστου χρόνου να είναι προαιρετική, καθώς, όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, υπάρχουν ΙΔΑΧ που θα υποστούν βλαπτική μεταβολή (θα χάσουν βαρέα ή ακόμη και την προβλεπόμενη αποζημίωση εάν αλλάξουν καθεστώς).

Ωστόσο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός στην ΑΔΕΔΥ δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές σε θέματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος όπως η αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων και βαθμών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την πραγματική προϋπηρεσία, η αλλαγή του καθεστώτος εργασίας ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών από τετράωρη σε αορίστου χρόνου αλλά και η δυνατότητα μετακίνησης των διαθέσιμων που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά θέλουν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, η οποία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης (μεγάλης) κινητικότητας.
  


Με μικρές αλλαγές
Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή ο νόμος για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο

Την άλλη εβδομάδα στη Βουλή ο νόμος για τις επαναπροσλήψεις στο ΔημόσιοΑθήνα
Tην επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει υποβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο θα περιέχει και άλλες ρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφού υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό θα υπάρξει και προσθήκη για δύο σημαντικά ζητήματα: 

Α) Δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους «κόκκινους» ισολογισμούς Δήμων. Δηλαδή έληγε μέχρι το τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν Δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα και αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν Δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.

Β) Θα γίνει για πρώτη φορά δημόσια προκήρυξη για γενικούς διευθυντές που θα αναλάβουν τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει διορισμένους γενικούς γραμματείς.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου