Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής αγώνα του ν. Καρδίτσας σας παρακαλώ το κείμενο που ακολουθεί να αναρτηθεί στο blog της διαθεσιμότητας.
 
ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ
 
Η Συντονιστική Επιτροπή Καθηγητών σε διαθεσιμότητα του Ν.Καρδίτσας θεωρεί αναγκαίο μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, με τις οποίες ο λαός καταδίκασε με τη ψήφο του τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας και της διάλυσης όλων των κοινωνικών δομών, να εκφράσει τη βαθειά πεποίθηση του ότι οι αγώνες μας βαδίζουν πλέον το δρόμο της δικαίωσης.

19 μήνες πέρασαν από το καλοκαίρι του 2013 που η προηγούμενη κυβέρνηση εξαργυρώνοντας μνημονιακές επιταγές έθεσε σε διαθεσιμότητα 2500 καθηγητές, ενώ 20.000 μαθητές στερήθηκαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στον κλάδο που επιθυμούσαν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.

19 μήνες ομηρίας που χαρακτηρίζονται από εμπαιγμό, βία και καταστολή, αλλά και από αταλάντευτους και πολύμορφους αγώνες. Αγώνες που δόθηκαν για την αξιοπρέπεια και για το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο κανείς δεν μπορεί να το στερήσει από κανέναν. Αγώνες στο πλευρό του σωματείου μας, αφού οι επιπτώσεις του μνημονίου στη δημόσια εκπαίδευση αφορούσαν όχι μόνο εμάς, αλλά και ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο σχολείο. 

Οι προθέσεις τους ήταν ξεκάθαρες, οι απολύσεις ήταν ‘’προ των πυλών’’ και απλά ροκάνιζαν το χρόνο μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η άρση της μονιμότητας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εκ νέου απολύσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης στους ιδιώτες είχαν ήδη δρομολογηθεί, με στόχο την ολοκληρωτική κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Έχουν το θράσος ακόμη και σήμερα, τα δημοσιογραφικά όργανα που τους υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα να αναρωτιούνται από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την επιστροφή μας στα σχολεία, όταν είναι γνωστό ότι οι διαθεσιμότητες δεν είχαν κανένα δημοσιονομικό όφελος. Το αντίθετο μάλιστα, 19 μήνες παρέμεναν εργαστήρια με πλήρη εξοπλισμό άδεια και καθηγητές μισθοδοτούμενοι με το 75% των αποδοχών τους (εκτός από 80 απολυμένους) στα σπίτια τους.

Παραμείναμε ζωντανοί, πήραμε ένα απρόσμενο και σκληρό, ωστόσο πολύτιμο μάθημα ζωής και θα είναι το πρώτο που θα μεταφέρουμε στους μαθητές μας, όταν επιστρέψουμε στη τάξη. Άλλωστε για αυτό το σχολείο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όπου ο εκπαιδευτικός με αξιοπρεπείς όρους εργασίας θα διδάσκει πέρα από τις τυπικές γνώσεις την αλληλεγγύη και την αντίσταση ενάντια στο άδικο.

Κερδίσαμε μια μάχη και το γιορτάζουμε. Η νίκη μας κόστισε δύσκολες στιγμές, ατέλειωτες μέρες αναμονής. Απολαμβάνουμε όμως πια το δώρο που αυτή η νίκη μας έδωσε, την πίστη ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο και να τον κάνουμε πιο φωτεινό, πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό. Νιώθουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και αν σήμερα το γιορτάζουμε είναι για να έχουμε περισσότερη δύναμη στην αυριανή μάχη.


Εκ μέρους μέρους της συντονιστικής επιτροπής
Ματιάτου Διονυσία
Κατρακυλάκη Ευδοκία,
Μήτσιου Ευανθία
Καπέκας Αποστόλης

1 σχόλιο:

 1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


  1) Επαναφορά των απολυμένων συναδέλφων στη μισθοδοσία. Αναφερόμαστε στους συναδέλφους που από 22 Μαρτίου έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους. Αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει χωρίς νομοθετική ρύθμιση. Η ομηρεία αυτών των συναδέλφων δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μία μέρα.

  2) Ακύρωση με νομοθετική ρύθμιση στο άμεσο χρονικό διάστημα των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας όλων των συναδέλφων και επιστροφή αυτών στις σχολικές μονάδες που υπηρετούσαν μέχρι τις 22 Ιουλίου 2013. Οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ, τοποθετηθούν στα ΕΠΑΛ, με την ίδια διαδικασία που τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους όταν καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ.

  3) Στη μισθολογική και η βαθμολογική εξέλιξη όλων αυτών που αναφέρονται στη δεύτερη παράγραφο να υπολογιστεί η χρονική περίοδος από 22 Ιουλίου 2013 έως και την ημέρα που θα γίνει ανάληψη υπηρεσίας.

  4) Όσοι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα με ΦΕΚ διορισμού τοποθετήθηκαν είτε σε διοικητικές είτε σε εκπαιδευτικές θέσεις να τους δοθεί η δυνατότητα να επιλέξουν που θα ήθελαν να παραμείνουν (σε αυτή τη πρόταση δεν υπήρχε ομοφωνία).

  5) Επιστροφή των τομέων και των ειδικοτήτων τον Μάιο του 2015, γιατί αυτή είναι η χρονική περίοδος που ανακοινώνεται η έναρξη των εγγραφών και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος.

  Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα Ν.Καρδίτσας

  ΑπάντησηΔιαγραφή