Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Σχετικά με τη συνάντηση της 26ης/2/19 στη βουλή, για την αποκατάσταση των συνεπειών της διαθεσιμότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2019 στις 14:00 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη (δρομολογημένη από τον πρόεδρο της βουλής κ. Ν. Βούτση) συνάντηση της αντιπροσωπείας μας, με τους προέδρους των διαρκών επιτροπών δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης κ. Αντώνη Συρίγο, μορφωτικών υποθέσεων κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και κοινωνικών υποθέσεων κ. Νίκο Μανιό, στο Μέγαρο της Βουλής.



Αρχικά, μετά από μία σύντομη αναφορά στην εμπειρία της διαθεσιμότητας και των συνεπειών της στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την κοινωνία, παρουσιάστηκαν τα αιτήματά μας, όπως αναφέρονται και στο υπόμνημά μας. Επισημάναμε ότι παρότι έχουμε ζητήσει -από τα τέλη Νοεμβρίου- συνάντηση αντιπροσωπείας μας με τους υπουργούς Παιδείας κ. Γαβρόγλου και Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, ενώ το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κάνει επίσημα αίτημα ορισμού συνάντησης με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη για την διεκδίκηση της αποκατάστασης των συνεπειών της διαθεσιμότητας, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό. 

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στην πρόσφατη περίπτωση όπου με βάση το νόμο 1472/2017 κεφ. Θ άρθρο 153 παρ. 5, εκδόθηκε σχετική ρυθμιστική απόφαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, για την επιστροφή των παρακρατηθέντων αποδοχών κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους των νοσοκομείων και τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο θεσμικό Πλαίσιο και για την περίπτωσή μας. 

Η συζήτηση κύλησε σε θετικό κλίμα και ήταν εμφανής τόσο η κατανόηση και η αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων μας, όσο και η παραδοχή για την υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει ισότιμα τους πολίτες της απέναντι στο νόμο. Επιπρόσθετο στοιχείο ήταν η παράθεση από την πλευρά μας, μιας αρχικής οικονομικής αποτίμησης της αποκατάστασης των συνεπειών της διαθεσιμότητας, που αφορά τους 200 εκπαιδευτικούς που παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 11 μήνες και τους 1425 εκπαιδευτικούς που παρέμειναν σε καθεστώς διαθεσιμότητας επί 22,5 μήνες, για τους οποίους το ύψος των παρακρατηθέντων μεικτών μηνιαίων αποδοχών -κατά το διάστημα της διαθεσιμότητας- δεν ξεπερνούσε τα 400 ευρώ. 

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε έγινε αντιληπτό ότι:
  • Πρέπει να διερευνηθεί άμεσα η δυνατότητα εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου και για τους εκπαιδευτικούς που βίωσαν το καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Το Υπουργείο Παιδείας είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος φορέας προκειμένου να διερευνήσει. υποστηρίξει και τελικά να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, που αποτελούν -ομόφωνα- και αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων μας ΟΛΜΕ - ΑΔΕΔΥ.
  • Οι συνομιλητές μας θα κάνουν θετική εισήγηση προς τον πρόεδρο της βουλής και τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την επίλυση των αιτημάτων μας
  • Παρόλα αυτά απαιτείται συντονισμός ενεργειών και πολυεπίπεδη άσκηση πιέσεων προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία θετικής ανταπόκρισης στα αιτήματά μας.


Ολοκληρώνοντας, καταθέσαμε εγγράφως:

  1. Το υπόμνημα μας
  2. Το νόμο βάσει του οποίου τακτοποιήθηκαν οι “διαθέσιμοι” του υπουργείου υγείας
  3. Την υπουργική απόφαση για την επιστροφή των παρακρατηθέντων αποδοχών -της διαθεσιμότητας- των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας
  4. Αποφάσεις της ΟΛΜΕ σχετικές με την διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι κατόπιν των παραπάνω είναι φανερά τόσο η ανάγκη να ενταθούν οι πιέσεις αλλά και η ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους, όσο και η ανάγκη να ενεργοποιηθεί η πολιτική ηγεσία -της άμεσα προϊσταμένης μας αρχής- του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διευθετηθεί η πλήρης αποκατάσταση των συνεπειών της διαθεσιμότητας στις ζωές μας. 

Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση.



Διαβάστε το επικαιροποιημένο μας ΥΠΟΜΝΗΜΑ ...
εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου