Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Υποχρεωτικές οι μετακινήσεις στο Δημόσιο

Τέλος οι μετατάξεις. Δείτε τις 12 μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο 

Το τέλος του υφισταμένου καθεστώτος αποσπάσεων, μετατάξεων, μεταθέσεων και την αντικατάστασή τους από μια ευέλικτη εσωτερική αγορά εργασίας, έτσι όπως προβλέπει το σχέδιο αναμόρφωσης του Δημοσίου που παρουσίασε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. 
metatheseisΤο νέο καθεστώς μετακινήσεων, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ» θα τελεί υπό την άμεση επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα καταλήγει σε υποχρεωτικές μετακινήσεις, εφόσον οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι δεν συναινέσουν σε έναν στενό πυρήνα προτεινόμενων μεταθέσεων. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Δημοσίου που θα κριθεί σε πλεονάζουσες θέσεις, καλείται να επιλέξει τη μεταφορά του σε φορείς που ενδεχομένως παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ σε περίπτωση που ένας δυνάμει πλεονάζων δε λάβει μέρος στη διαδικασία αυτή, δεν θα μπορεί στη συνέχεια να συμμετάσχει και σε εθελούσιες. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη, η διαδικασία των μετακινήσεων είναι αποσυνδεδεμένη από τις απολύσεις, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να διενεργούνται δύο προκηρύξεις τον χρόνο κενών θέσεων προσωπικού του Δημοσίου υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ο υπουργός παράλληλα επανέλαβε ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος των μετατροπών συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού ελέγχου, αρχής γενομένης από το υπουργείο Πολιτισμού, τους δήμους και τα πανεπιστήμια, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις παρατυπιών. 
Η σύνθεση μισθού – αποδοτικότητα περιλαμβάνεται επίσης στις σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Στόχος του υπουργείου είναι «οι απολαβές κάθε υπαλλήλου να είναι ανάλογες με τα προσόντα, την απόδοση κα τη θέση ευθύνης που έχει». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δοθούν πρίμ αποδοτικότητας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κόστους μισθοδοσίας, αντίστροφη μισθολογική πορεία θα ακολουθήσουν υπάλληλοι οι οποίοι δεν θα πιάνουν τους στόχους.
Όλες οι αλλαγές 
Το πλαίσιο δράσεων διοικητικής μεταρρύθμισης αφορά:

Διαβάστε περισσότερα: Τέλος οι μετατάξεις. Δείτε τις 12 μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Η αξιολόγηση θα είναι η βάση του νέου μισθολογίου

Νέο Μισθολόγιο Με Βάση Την Αξιολόγηση Των Δ.Υ.
misthologio
Τη δημιουργία νέου μισθολογίου, το οποίο θα συνδέεται ευθέως με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος είναι η οικονομική βιωσιμότητα κάλυψης των αναγκών μισθοδοσίας, αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών. 
Το νέο μισθολόγιο, βάσει των συμφωνηθέντων, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο το προσχέδιο του νόμου θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι τον Ιούνιο και να ψηφιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει αποσυμπίεση διπλής κατεύθυνσης στις αποδοχές, δηλαδή μείωση του ανώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα γίνει με κριτήρια την ικανότητα, την απόδοση και την υπευθυνότητα του υπαλλήλου. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την τρόικα, η κυβέρνηση καλείται να χαρτογραφήσει τις αποδοχές των υπαλλήλων σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ θα πρέπει να καταγραφούν και όλα τα επιδόματα, οι υπερωρίες, οι άδειες, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδιού και πάσης φύσεως «διευκολύνσεις». Με την έναρξη του νέου μισθολογίου, τον Ιανουάριο του 2015, θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός μόνιμου συστήματος συνεχούς αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ στους «άριστους» θα υπάρχει η πρόβλεψη για την παροχή κινήτρων, πιθανότατα οικονομικών. 
Παράλληλα, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και να έχει τεθεί σε ισχύ η καταβολή των δεδουλευμένων τους μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Επίσης, μηνιαίως θα πρέπει να συντάσσεται αναφορά με τον ακριβή αριθμό των απασχολουμένων στο Δημόσιο, με τον αριθμό των «διαθεσίμων», τον αριθμό των απολύσεων και το στάδιο εκδίκασης στο οποίο βρίσκονται τα πειθαρχικά. Ως προς την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, για το 2013, αυτή θα γίνει βάσει του ήδη ισχύοντος και νεοεισαχθέντος συστήματος που περιλαμβάνει ποσόστωση. 
• Απολύσεις: Βάσει των προβλεπομένων στο κείμενο της συμφωνίας, υπάρχει δέσμευση για 2.000 απολύσεις εντός του 2015, οι οποίες ωστόσο θα προέλθουν από πειθαρχικά, από παράνομες προσλήψεις και παράνομες μετατροπές συμβάσεων. Το ζήτημα των απολύσεων θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, «λαμβάνοντας υπόψη τις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτελεστεί και την πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη να προσδιοριστούν στόχοι».
• Κινητικότητα: Στο νέο σχήμα της κινητικότητας, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται εφεξής με απολύσεις, θα πρέπει, για το 2014, να εισέλθουν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η διαδικασία της κινητικότητας θα έχει στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού ενώ πλέον καταργείται το στάδιο της διαθεσιμότητας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μισθού των υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου