Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013



Πολύ μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των καθηγητών 

Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται,  κάνουν λόγο για εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην απεργία. 

Από ενημερώσεις από τις ΕΛΜΕ της Αθήνας το ποσοστό συμμετοχής είναι τόσο μεγάλο που εκπλήσσει και τους πιο αισιόδοξους.
Σχολεία με εκατό καθηγητές και πήγε μόνο ένας. Σε συγκρότημα τριών σχολείων είναι μέσα μόνο οι τρεις διευθυντές και ένας καθηγητής.

Τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία είναι εξαιρετικά υψηλά. Αυτό λογικά σημαίνει ότι η διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας θα έχει μεγάλη συμμετοχή. 

Διαβάστε περισσότερα:  Πολύ μεγάλα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των καθηγητών





 Εφημερίδα των Συντακτών
«Μεγάλη Εβδομάδα» για την Παιδεία

Από σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ θα βρίσκονται στους δρόμους για να απεργήσουν, να διαδηλώσουν, να αντιδράσουν στη διαθεσιμότητα και τη δραματική συρρίκνωση του ελληνικού σχολείου
 
Της Αννας Ανδριτσάκη

Με την εκπαίδευση να αποτελεί το επίκεντρο, πλέον, των πολιτικών εξελίξεων, σήμερα ξεκινά μία από τις κρισιμότερες εβδομάδες. Οι καθηγητές σε Γυμνάσια-Λύκεια με τις πενθήμερες απεργίες τους οδηγούν το μεγάλο μέτωπο της αντίδρασης στη διαθεσιμότητα και τη δραματική συρρίκνωση του ελληνικού σχολείου.

Οι δάσκαλοι ένα βήμα πίσω δηλώνουν παρόντες, ενώ τα ΑΕΙ είναι στα κάγκελα. Κυβέρνηση και εκπαιδευτική κοινότητα αρχίζουν να μετρούν η μια τις αντοχές της άλλης. Ο απολογισμός θα αποτελέσει κοινωνικό αλλά και πολιτικό βαρόμετρο.

Σε κατάσταση πανικού το υπουργείο Παιδείας δεν ξέρει πώς αλλιώς να πιέσει, τι να προλάβει, τι να τάξει και στο τέλος αναγκάζεται να ομολογήσει τα ανομολόγητα. Για τους καθηγητές της διαθεσιμότητας, από το βήμα της Βουλής διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μέριμνα ώστε να μην απολυθεί κανείς και τις τελευταίες ημέρες τα παίρνει πίσω εκφράζοντας απλώς την ελπίδα του να περιοριστούν οι απολύσεις στο ελάχιστο με τη διαθεσιμότητα.

Την Παρασκευή, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, ερωτηθείς αν οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας αποτελούν δεξαμενή απολύσεων, ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε: «Ελπίζω να τις περιορίσουμε στο ελάχιστο». Στη μάχη της ελπίδας και συνεργάτες του υπουργού. Με την ίδια λέξη-κλειδί ερμηνεύουν ακόμα και τις από Βουλής διαβεβαιώσεις. Εννοούσε, λένε, πως ελπίζει οι συγκεκριμένοι να απορροφηθούν στο υπουργείο Υγείας σε θέσεις που έχουν να κάνουν με το αντικείμενό τους και όχι να απολυθούν. Καθαρές κουβέντες… Σε τεντωμένο σχοινί είναι η κατάσταση στα ΑΕΙ, ειδικά μετά το αδιέξοδο της περασμένης Παρασκευής σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων. Παρά το τελεσίγραφο που πήρε από τον πρωθυπουργό να κλείσει το θέμα γρήγορα, ο υπουργός –σύμφωνα με πληροφορίες– ζήτησε από τους πρυτάνεις υπομονή λίγες ημέρες μήπως καταφέρει να βρει λύση.

Σε δηλώσεις του, δε, μιλάει γα την εξέλιξη ενός «διαλόγου» με τα ΑΕΙ και για την ακρίβεια με τα Πανεπιστήμια, τονίζοντας πως η διαθεσιμότητα δεν αφορά τα ΤΕΙ. Παράλληλα, όμως, πιέζει για τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης που έχει ζητήσει. Ητοι, αυτή με την οποία οι μεν διοικήσεις δηλώνουν τα κενά και τις ελλείψεις (χωρίς να προχωρούν στις ονομαστικές λίστες, αφού δεν έχουν πλεονάζοντες υπαλλήλους), ο δε υπουργός θα τη χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για να προχωρήσει σε οριζόντια διαδικασία διαθεσιμότητας.

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» επιμένουν να λένε οι πρυτάνεις προειδοποιώντας πως κάθε πρωτοβουλία διαθεσιμότητας θα δρομολογήσει την προσφυγή στα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, τις προσεχείς ημέρες θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Δυσοίωνες καθ’ όλες τις προβλέψεις, αφού δεν αποσυνδέονται από τη διαθεσιμότητα. Είτε πρόκειται για μετάθεση στο τέλος του χρόνου της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ είτε για τη δυνατότητα αντικατάστασής τους από άλλους άτυχους, την τελευταία στιγμή.

Σήμερα, πάντως, το σήμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα είναι δυνατό. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στους δρόμους για να απεργήσουν, να διαδηλώσουν, να αντιδράσουν στα κύματα παρεμβάσεων που δεν σταματούν. Τελευταία, οι υποχρεωτικές αποσπάσεις (είτε με οργανική θέση είτε με διάθεση) που εσπευσμένα προγραμματίζει το υπουργείο για να καλύψει τα απανταχού κενά. Αλλη μια γερή σταγόνα λάδι στη φωτιά.

Η ΟΛΜΕ συγκρότησε κεντρική απεργιακή επιτροπή που θα εποπτεύει όλες τις κινητοποιήσεις. Ολο το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και σήμερα διοργανώνονται συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα μετά την πορεία το ραντεβού είναι στο Πολυτεχνείο, το κέντρο αγώνα των κινητοποιήσεων των ΑΕΙ. Καταλήψεις, πορείες με διάφορες μορφές και σχεδόν καθημερινώς περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης των εκπαιδευτικών.



Στο «σφαγείο» είκοσι χιλιάδες εκπαιδευτικοί

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δραστική μείωση των εκπαιδευτικών μέχρι το 2015 με βασικό κριτήριο το ύψος του μισθού. Στην πρώτη γραμμή όσοι έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. «Εξωση» 50.000 μαθητών από τα Γενικά Λύκεια μέχρι το 2016
Την 1.1.2013 ο αριθμός των υπηρετούντων εκπαιδευτικών (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανερχόταν σε 86.842. Στην έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους υπηρετούν 73.533 καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Δηλαδή, ήδη περίπου 13.300 καθηγητές εξαφανίστηκαν από το εκπαιδευτικό τοπίο
Με τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου θα εξωθηθεί να εγκαταλείψει τη γενική εκπαίδευση τουλάχιστον το 25% του μαθητικού πληθυσμού ώστε να στραφεί στην κατάρτιση και τη μαθητεία–απλήρωτη εργασία
ΕΡΕΥΝΑ του Χρήστου Κάτσικα
43





Με εργαλεία τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και την εξαφάνιση μαθημάτων, τις συγχωνεύσεις σχολείων την περίοδο 2014/15 και τη συγχώνευση σημαντικού αριθμού τμημάτων, η «ειδική ομάδα» διαχείρισης του προσωπικού που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Παιδείας (έξω και πέρα από τους θεσμοθετημένους εκπαιδευτικούς φορείς) έχει σχεδιάσει τον εξοστρακισμό 20.000 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικό κριτήριο το ύψος του μισθού, βάζοντας στην πρώτη γραμμή στόχευσης τους εκπαιδευτικούς με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας.
Η δραστική μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της διαθεσιμότητας–απόλυσης συνδέεται με ένα νήμα με την ουσιαστική κατάργηση των οργανικών θέσεων και τη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των μισθολογικών δεδομένων των εκπαιδευτικών που θα κρατήσουν τη θέση τους, ενώ την ίδια στιγμή έχει σχεδιαστεί μια παράλληλη πορεία για τον μαθητικό πληθυσμό, ένα μέρος του οποίου θα εξωθηθεί να εγκαταλείψει τη γενική εκπαίδευση και να στραφεί κυρίως στην κατάρτιση και τη μαθητεία–απλήρωτη εργασία.

 Διαβάστε όλη την έρευνα του Χρήστου Κάτσικα εδώ: http://www.efsyn.gr/?p=113495



 sxoleio-mathites-kathigitis-daskalos

Διώχνουν 20.000 ακόμη καθηγητές και δασκάλους

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για δραστική μείωση των εκπαιδευτικών μέχρι το 2015 με βασικό κριτήριο το ύψος του μισθού. Στην πρώτη γραμμή όσοι έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. «Έξωση» 50.000 μαθητών από τα Γενικά Λύκεια μέχρι το 2016 .

Διαβάστε περισσότερα εδώ:  http://www.efsyn.gr/?p=113188

1 σχόλιο: