Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) για τη Διαθεσιμότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Επιστολή της ETUCE προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα


Στις 13/10/2014 στάλθηκε νέα επιστολή του Ευρωπαικού Τμήματος της Παγκόσμι Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (Education International) προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τους Υπουργούς Παιδείας κ. Ανδρ. Λοβέρδο και Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη

Με την επιστολή της αυτή εκφράζεται η συμπαράσταση των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών στους αγώνες της ΟΛΜΕ για να επιλυθεί το θέμα της διαθεσιμότητας των καθηγητών χωρίς να απολυθεί κανείς και να επιστρέψουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στην Επαγγελματική εκπαίδευση.


ETUCE 
European Trade Union Committee for Education 
EI European Region 


Κος Αντώνιος Σαμαράς
Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας
gge@ggk.gr
 
Κος Ανδρέας Λοβέρδος
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ελλάδας
minister@minedu.gov.gr
 Κος Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας
ypourgos@ydmed.gov.gr
Βρυξέλλες, 13 Οκτώβρη 2014 
Ref: MR/AKR/9733                        

Θέμα: Διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και εργασιακή ανασφάλεια στην ελληνική εκπαίδευση

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,
Αγαπητοί Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης,


Με την επιστολή αυτή, η E.T.U.C.E. επιθυμεί να εκφράσει τη βαθύτατη υποστήριξή της στην ελληνική οργάνωση-μέλος της (Ο.Λ.Μ.Ε.) σε αυτές τις όλο και πιο τεταμένες εποχές που φέρνουν αυξανόμενη επαγγελματική ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τόσους πολλούς εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την Ο.Λ.Μ.Ε., έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες από τότε που 1.625 καθηγητές στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκονται ακόμη σε διαθεσιμότητα. Τον Μάρτιο του 2014, κατά τα φαινόμενα, διακόπηκε η μισθοδοσία 85 από αυτούς και δεν έχουν πληρωθεί από τότε. Αναφέρεται, επίσης, ότι εκατοντάδες άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν μεταφερθεί μόνιμα σε θέσεις εργασίας στη Διοίκηση ή έχουν εξωθηθεί σε συνταξιοδότηση. Η Ο.Λ.Μ.Ε. λέει ότι μόνο 174 από τους 2.424 καθηγητές που έχασαν τη θέση τους τον Ιούλιο του 2013 επέστρεψαν στην εκπαίδευση, αλλά σε άλλες ειδικότητες. Σήμερα, αρκετοί εκπαιδευτικοί απειλούνται ακόμη και με οριστική απόλυση. 

Αυτή η τρέχουσα πολιτική των συνεχών απολύσεων ή της κινητικότητας καλά εκπαιδευμένων και έμπειρων εκπαιδευτικών υποβαθμίζει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, διότι στερεί, επίσης, από χιλιάδες μαθητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε σημαντικούς τομείς της επιλογής τους, όπως στον τομέα της υγείας, της αισθητικής και των εφαρμοσμένων τεχνών. Για αυτό σας καλούμε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με αυτά τα δραστικά μέτρα. 

Τα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στον κλάδο της εκπαίδευσης είναι κοντόφθαλμα και θα πρέπει να διακοπούν αμέσως. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τον ίδιο τον κλάδο της εκπαίδευσης, αλλά, κατά συνέπεια, και κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλαχθεί και να διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για χάρη των μελλοντικών γενεών Ελληνόπουλων. 

Η ETUCE ζητά από σας την πλήρη αντιστροφή αυτής της σοβαρής και μη βιώσιμης κατάστασης και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους στην εκπαίδευση στην Ελλάδα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ETUCE απευθύνεται σε σας ώστε να βρείτε τρόπους να αποκαταστήσετε και να διασφαλίσετε όλοι μαζί τη λειτουργία των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ως κοινωνικός εταίρος και να εμπλέξει την ΟΛΜΕ για να συνεργαστούν μαζί για καλύτερες λύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης με τον μακροπρόθεσμο στόχο να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα της εκπαίδευσης για όλους στην Ελλάδα.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να υποστηρίζουμε την ΟΛΜΕ και τα μέλη της στις προσπάθειές τους να αγωνιστούν για εργασιακή ασφάλεια στην εκπαίδευση και για κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. 

Μετά τιμής,
Martin Rømer
Διευθυντής Ευρώπης

Η ETUCE, η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Επιτροπή για την Εκπαίδευση, είναι ο ευρωπαϊκός τομέας της Education International, η παγκόσμια οργάνωση-ομπρέλα των εκπαιδευτικών σωματείων. Εκπροσωπεί 132 εκπαιδευτικά σωματεία στην Ευρώπη, ήτοι πάνω από 11 εκατομμύρια εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτερη, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση) σε 45 χώρες. Η ETUCE είναι κοινωνικός εταίρος σε επίπεδο ΕΕ και ομοσπονδία της ETUC, Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.


Για να δείτε την επιστολή στα Αγγλικά πατήστε … 
εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου