Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

Δυστυχώς το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε αυτήν την εβδομάδα όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις αναστολών (όχι μόνον των δικών μας ομάδων, όλων αδιακρίτως). Οι αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί αλλά δεν έχουν καθαρογραφεί, άρα δεν τις έχω ακόμη στα χέρια μου. Φαίνεται ότι η απόρριψη έγινε σε όλες χωρίς επιμέρους έρευνα της βασιμότητας κάθε περίπτωσης, αλλά με μια γενική αιτιολογία η οποία θεωρεί ότι υφίστανται λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και ότι η βλάβη που υφιστάμεθα είναι μόνον οικονομική και μπορεί να επανορθωθεί εάν κερδίσουμε την αίτηση ακύρωσης. Περιορίζεται, συνεπώς, μόνον στο οικονομικό τμήμα της βλάβης. Έχει επιδικασθεί δε και δικαστική δαπάνη 107 Ευρώ σε βάρος κάθε ομάδας αιτούντων (όχι για τον καθένα ξεχωριστά, συνολικά ανά ομάδα) η οποία μάλλον δεν θα αναζητηθεί, λόγω του μικρού ποσού που αναλογεί στον καθένα.


• Ενόψει των ανωτέρω, παύουν να ισχύουν οι προσωρινές διαταγές και όσοι από εσάς είχατε γυρίσει στα σχολεία, δυστυχώς ξαναγυρίζετε στο καθεστώς διαθεσιμότητας, με τις μειωμένες αποδοχές. Όσες αιτήσεις δεν έχουν ακόμη κριθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθούν.


• Τι κάνουμε από δω και πέρα; 

Όλοι όσοι δεν τακτοποιηθούν σε νέα θέση με την διαδικασία της κινητικότητας, ανεξαρτήτως εάν είχαν ήδη ασκήσει αίτηση αναστολής ή όχι, θα συμπεριληφθούν σε   ομαδικές αιτήσεις αναστολής που θα κατατεθούν αρχές Φεβρουαρίου (με δεδομένο ότι θα έχουν μέχρι τότε οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες κινητικότητας) για να εμποδίσουμε την απόλυση, με το τέλος του οκταμήνου της διαθεσιμότητας. (Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση μου, δηλαδή να μην ασκηθεί αίτηση αναστολής στην αρχή, αλλά κατά το τέλος του οκταμήνου της διαθεσιμότητας, ως  προς εκείνους τους εκπαιδευτικούς που δεν θα είχαν μετακινηθεί σε άλλη θέση και θα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο της απόλυσης.) 
Σε αυτές τις αιτήσεις αναστολής το νέο στοιχείο που  επικαλούμαστε είναι η βεβαιότητα της επερχόμενης απόλυσης, που δεν υπήρχε κατά το χρόνο άσκησης των προηγούμενων αιτήσεων και που αποτελεί πολύ βαρύτερη βλάβη από την απλή οικονομική ζημία της περικοπής του ενός τετάρτου των αποδοχών.


Εν κατακλείδι, τα νέα είναι κακά, αλλά πρόκειται μόνο για μία μάχη. Αισθάνομαι για την εξέλιξη τόσο άσχημα όσο εσείς, και για έναν επιπλέον επαγγελματικό λόγο: οι αποφάσεις αυτές δεν είναι καλές νομικά, κατά τη γνώμη μου. Επίσης εκδόθηκαν αμέσως πριν από τις γιορτές και προβλέπουν δικαστική δαπάνη (που δεν είναι υποχρεωτική επί των αιτήσεων αναστολής, αλλά στην κρίση του δικαστή) πράγμα που και από ανθρωπιστική άποψη είναι, πάλι κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτο.

Έχουμε όμως ακόμη στη φαρέτρα μας την νέα, τελική αίτηση αναστολής και όλα θα κριθούν οριστικά κατά την εκδίκαση της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ και τη συζήτηση των δικών μας αιτήσεων ακύρωσης.

Αθήνα, 10/12/2013

Καθηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. 
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ



Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι.

Σας ενημερώνουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε αιτήσεις για χορήγηση προσωρινών διαταγών αναστολής αλλά και τις (πρώτες) αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά των Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση των ειδικοτήτων και τη θέση σε διαθεσιμότητα. Κατόπιν τούτου, θεωρείται σφόδρα πιθανόν οι ως άνω αποφάσεις να συμπαρασύρουν τις εκκρεμούσες ενώπιον του ιδίου Δικαστηρίου αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως που έχουμε εμείς ασκήσει και να μην γίνουν αυτές δεκτές. Η εν λόγω εξέλιξη συνδέεται πιθανόν με το γεγονός ότι η διαδικασία της κινητικότητας έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τους εκπαιδευτικούς.

Επισημαίνεται ότι τυχόν απόρριψη της αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως εφαρμόζεται μόνον μετά την επίδοση της αποφάσεως. Συνεπώς, έως την εν λόγω επίδοση οι εκπαιδευτικοί στους οποίους έχουν χορηγηθεί προσωρινές διαταγές ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους και πρέπει να βρίσκονται στα Σχολεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση του μέτρου της διαθεσιμότητας είναι η πρότυπη δίκη ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει ορισθεί, ως γνωστόν, για τη δικάσιμο της 7ης Φεβρουαρίου.

Είμαστε στη διάθεσή σας.


Με φιλικούς χαιρετισμούς

Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου

5 σχόλια:

  1. Όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή, ο Μαζικός Συλλογικός Αγώνας μπορεί να είναι ο βασικός μοχλός για την επίτευξη του στόχου μας!!!
    Μην επαναπαυόμαστε άλλο!!
    Η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα λοιπόν που είμαστε πάλι ελεύθεροι και ωραίοι να διοργανώσετε μια διαμαρτυρία με την στήριξή της ΟΛΜΕ και να είμαστε όλοι εκεί και οι 1874 ή 1992 ή 2122 όσοι είμαστε τέλος πάντων.

    Ερώτηση:Ο νόμος που μας έβγαλε σε διαθεσιμότητα ως λόγο αναφέρει τον εξορθολογισμό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(το αντίθετο έκανε).Το δημόσιο συμφέρον που επικαλείται γενικά και αόριστα η δικαιοσύνη που δεν είναι τυφλή γιατί είναι θεότυφλη πάνω σε τι ακριβώς αναφέρεται. Εύχομαι να μην εννοούν ότι όλοι οι υπόλοιποι Δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα στην εργασία ενώ εμείς όχι !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Η σύνθεση των διαφoρετικών είναι η ουσία

    της Δημοκρατίας»

    και Δημοκρατία έχομεν...

    Ας μην παίξουμε τον ίδιο ρόλο με το γνωστό και μη εξαιρετέο site...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφοι δυστυχώς όπως φαίνεται πλέον σαφέστατα οι εντολές δεν είχαν φτάσει στα ώτα των συμμετεχόντων στο Συμβούλιο και για το λόγο αυτό τώρα έσπευσαν να υπακούσουν στις εντολές. Δυστυχώς επειδή επαναπαυόμαστε όλοι και έχουμε και Δημοκρατία κατά το πλείστον μας περιπαίζουν και εμείς τρέχουμε να προσμετρηθούμε στα κουκιά.
    Αγαπητή Lucia δεν καταλαβαίνω το σχόλιο για το γνωστό ιστοχώρο. Κάτι μάλλον μου έχει διαφύγει ή δεν έχει δημοσιευτεί
    Φώτης Δανάσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά την δεύτερη διαθεσιμότητα ήρθε και η αναστολή, από τη δικαιοσύνη, να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον τάχα, κατακρεουργώντας άλλη μια φορά αυτούς που πάντα πρόσφεραν στην κοινωνία, δεν έκλεψαν ,δεν έγλειψαν κατουρημένες ποδιές,δεν ήταν φοροφυγάδες και αγωνιζόταν για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών και της κοινωνίας. Αυτά συνάδελφοι είναι γνωστά. Απλά να υπενθυμίσω ότι η Ελληνική ιστορία μας διδάσκει: θυσιάζονται και πληρώνουν πάντα το βαρύ τίμημα αυτοί που προσφέρουν και αγωνίζονται.Η δικαιοσύνη είναι όμως μέσα στην ψυχή μας και στον αγώνα που κάνουμε και πρέπει συνεχίσουμε να κάνουμε. Ψηλά το κεφάλι και καλόν αγώνα .-
    Βασίλης Ντόβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή