Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ - Έφεση θα ασκήσει η κυβέρνηση

Την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων διέταξε το δικαστήριο καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων - Μάλλον δεν έλαβαν υπ' όψιν τους την απόφαση του ΣτΕ απαντά ο Σίμος Κεδίκογλου


Άκυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ - Έφεση θα ασκήσει η κυβέρνηση
Άκυρες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου τις απολύσεις των 20 εργαζομένων της ΕΡΑ και της ΕΡΤ, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος, καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζόμενων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση.
Το δικαστήριο, μάλιστα αποφάνθηκε, ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η σχέση εργασίας των ανθρώπων της ΕΡΤ ήταν ιδιωτικού δικαίου ενώ δέχεται τις πρόσθετες παρεμβάσεις που έκαναν τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων – η ΕΣΗΕΠΗΝ η ΠΟΕΣΥ και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Επιπλέον, επιδικάζει αποδοχές υπερημερίας άμεσα εκτελεστέες, και συγκεκριμένα  από την επίδοση της απόφασης στο ελληνικό δημόσιο το τελευταίο θα πρέπει να καταβάλει τα ποσά και αν δεν γίνει αυτό οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
 

Κεδίκογλου: Θα ασκήσουμε έφεση
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως, Σίμος Κεδίκογλου εξέδωσε λίγο αργότερα ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στην οποία σημειώνει πως: 
«Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».
 
ΠΟΕΣΥ: Δικαίωση του αγώνα κόντρα στο αντιδημοκρατικό μαύρο
Ότι δικαιώθηκε ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, δηλώνει η Πανελλήνια Ένωση Συντακτών, μετά την απόφαση του δικαστηρίου στην Κρήτη.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζει τους εργαζόμενους στο ertopen.gr, στην ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και χαιρετίζει τον αγώνα τους, έντεκα μήνες μετά το «αντιδημοκρατικό μαύρο στν ΕΡΤ».
«Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση, με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ» καταλήγει η ΠΟΕΣΥ.
   
πηγή: PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου