Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Αποσύρθηκε η τροπολογία που «απελευθέρωνε» τις απολύσεις προεκλογικά

Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδιας, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα καταργούσε τη διάταξη του ν.3870/2010 (άρθρο 17) που απαγορεύει τις απολύσεις και όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές κατά το δίμηνο προ των εκλογών (18/3-18/5/2014)

Αποσύρθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορούσε μεταξύ άλλων τους εκπαιδευτικούς και τους σχολικούς φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν με οριστική απόλυση.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας»  ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδιας ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Αποσύρθηκε τροπολογία για τη διαθεσιμότηταΥπενθυμίζεται ότι η διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών λήγει εντός του Μαρτίου, δηλαδή κατά την προεκλογική περίοδο, διάστημα κατά το οποίο με βάση το νόμο δεν επιτρέπεται μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος (μετάθεση, απόλυση κ.ά.).

Με την τροπολογία που είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση επιτρεπόταν κατά την προεκλογική περίοδο η έκδοση πράξεων που αφορά οποιαδήποτε μεταβολή προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Η τροπολογία προέβλεπε ακόμη την σύσταση θέσεων ειδικών φρουρών για την εταιρεία ΟΑΣΑ ΑΕ, ενώ περιελάμβανε και ζητήματα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΥΠ και την συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου της.


Την απόσυρση της είχε ζητήσει ο τομεάρχης Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς σημείωνε ότι αν ψηφιζόταν χιλιάδες άνθρωποι (σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί, καθαρίστριες ΥπΟικ, υπάλληλοι Ασφαλιστικών Ταμείων κ.ά.), των οποίων η οκτάμηνη διαθεσιμότητα λήγει στις 22-3-2014, θα οδηγούνταν στην ανεργία και τη φτώχεια.

Όπως σχολίαζε, η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν αντέχει «άλλες τυφλές διώξεις».

πηγή: newsroom naftemporiki.gr


Αναμένεται εν τω μεταξύ να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα (10-14/3) το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις», στο οποίο το άρθρο 41, προβλέπει την παράταση της διαθεσιμότητας πέραν του 8μήνου εάν:
α) έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 91 του ίδιου ως άνω νόμου Ανακοίνωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο υπάλληλος έχει υποβάλλει σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξη/μεταφορά του υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθεί στους τελικούς πίνακες διάθεσης και 
β) αν εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έχουν εκδοθεί ήδη τελικοί πίνακες διάθεσης από αρμόδιο όργανο και μέχρι της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της πράξης μετάταξης/ μεταφοράς του."

Υ.Γ. το άρθρο 41 έχει αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία. Λόγω προχειρότητας; ή λόγω σκοπιμότητας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου