Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους καθηγητές των Πανεπιστημίων

Μπλοκάρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου το ψαλίδι στις αποδοχές

Δημοσίευση: 
Μπλόκο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το ψαλίδι που επιβλήθηκε στους μισθούς και τα επιδόματα τους, λόγω μνημονίου.

Η Ολομέλεια ανέτρεψε απόφαση του ΣΤ' Τμήμα το οποίο τον περασμένο Αύγουστο είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στους καθηγητές Πανεπιστημίου.

Έτσι, οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.

Ωστόσο, οι δικαστές διευκρινίζουν πως η απόφαση τους δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα – όπως σε ένστολους και δικαστές- και η εφαρμογή της για όλους τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, ξεκινά από σήμερα που δημοσιεύθηκε. Εξαιρούνται μόνο οι τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από 1.8.2012.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 4741/2014 απόφασή της (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου) κρίνει ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών "αντίκεινται στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την απορρέουσα από αυτό αρχή της "ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισής" τους, καθώς και προς τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη".

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι: "Εν όψει της καθιερουμένης στο άρθρο 25 παράγραφος 4 του Συντάγματος αξιώσεως του Κράτους να εκπληρώνουν όλοι οι πολίτες το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση, 
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου