Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

                                    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ                                                                                         
   
  Η Συντονιστική επιτροπή Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη εγκύκλιο (126964/Γ2/26-9-2013) του Υπουργού Παιδείας, με την οποία καλούνται οι μαθητές που έχουν εγγραφεί νόμιμα στη Β' τάξη του τομέα Υγείας-Πρόνοιας ΕΠΑΛ, να επιλέξουν άλλο τομέα. Με τον πιο βίαιο τρόπο λοιπόν, τσαλαπατά τα όνειρα και τις ελπίδες των παιδιών και τους εξαναγκάζει να σπουδάσουν κάτι άλλο από αυτό ονειρεύτηκαν ξεκινώντας τις σπουδές τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Ο Υπουργός Παιδείας δεν δίστασε να καταστρατηγήσει και αυτόν ακόμα τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4186 για το Νέο Λύκειο που πρόσφατα ψηφίστηκε και ο οποίος προβλέπει ρητά την ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων, αναφέροντας ότι ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τους μαθητές που φέτος έχουν εγγραφεί και θα φοιτήσουν στην Α΄  Λυκείου. 

 Η Συντονιστική επιτροπή Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα καλεί όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες του Υπουργού Παιδείας.
Ιδιαιτέρως καλούμε τους γονείς που σκέφτονται να προσφύγουν  για το θέμα αυτό στη δικαιοσύνη, να επικοινωνήσουν άμεσα με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στο παρακάτω e-mail.


Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα του ν. 4186: Άρθρο 46-Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β΄

ΟΛΤΕΕ -ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ: ο απόλυτος ορισμός του ΧΑΟΥΣ!!!!: 


ΝΟΜΙΚΕΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΛΤΕΕ :

5 σχόλια:

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    μετά τη συνάντηση των σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών της προηγούμενης Παρασκευής 18/09, καταθέσαμε το ακόλουθο στα ΔΣ των ΕΛΜΕ θεσσαλονίκης.
    ΠΡΟΣ
    ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ Α, Β, Γ,Δ, Ε, ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Σε συνάντηση που είχαμε 70 συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα, την Παρασκευή 20-9-2013, αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί και διασαφηνιστεί ρητώς από το υπουργείο την περιφέρεια και τις διευθύνσεις, προς τους διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ η λειτουργία ή όχι της Β’ τάξης ΕΠΑΛ και Α΄ ΕΠΑΣ για τα έτη 2013-2014 και 2014-2015 έτσι ώστε οι μαθητές μας και οι γονείς τους να ενημερωθούν επισήμως και νομίμως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αν μπορούν φέτος και του χρόνου να παρακολουθήσουν τον τομέα ή την ειδικότητα που επέλεξαν πριν την ψήφιση του νόμου 4172/2013 αρ.82.
    Θεωρούμε ότι η ευθύνη αυτή είναι πολύ μεγάλη και βαραίνει όλους μας αν τελικά αποδειχθεί και νομικά ότι δεν υπήρξε από εμάς αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς η σωστή ενημέρωση και η οποία οδήγησε στην αναγκαστική αλλαγή του τομέα και ειδικοτήτων των μαθητών μας.
    Γι αυτό το λόγο ζητούμε την ενεργή υποστήριξή σας και την παρέμβασή σας ως προς το θέμα αυτό στις Διευθύνσεις και την Περιφέρεια.
    Προτείνουμε επίσης αν συμφωνείτε να επισκεφτούμε αυτή την εβδομάδα την Περιφέρεια σε μέρα και ώρα που εσείς θα αποφασίσετε για να συζητήσουμε το θέμα αυτό.
    Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε μαζί μας μαθητές και γονείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ..... συνέχεια

    ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ
    Μετά την ψήφιση του αρ. 82 του νόμου 4172/2013 που καταργεί μια σειρά από τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και την σαφή ανακοίνωση της λειτουργίας της Γ΄ τάξης για το έτος 2013-2014, πολλοί γονείς ρωτούσαν για την δυνατότητα παρακολούθησης των παιδιών τους στη Β τάξη των ΕΠΑΛ και Α ΕΠΑΣ.
    Και ενώ οι οδηγίες ήταν ασαφείς και συνεχίζουν ως τώρα, σε όλα τα σχολεία οι μαθητές προσανατολίστηκαν από τους αρμόδιους στην αλλαγή τομέα και ειδικότητας που όπως και έπραξαν.

    Στις 3-9-2013 ο Υπουργός στέλνει το αρ. 120886/Γ2/03-09-2013 έγγραφο του προς τις Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων, τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές σχολές με θέμα:

    «Λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων στις Επαγγελματικές Σχολές και τα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχ. έτος 2013-14» και ενημερώνει ότι:

    Μετά την έκδοση του ν. 4172/2013 (Α΄167) σας γνωρίζουμε ότι για το σχολικό έτος 2013 -2014 η Β΄ τάξη των Επαγγελματικών Σχολών, η Γ τάξη των Ημερήσιων Επαγγελματικών Λυκείων και οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις των Εσπερινών Λυκείων θα λειτουργήσουν με τις ειδικότητες που έχουν ήδη επιλέξει οι μαθητές.
    Οι μαθητές της Β΄ τάξης Ημερήσιου και Β΄ τάξης Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου θα επιλέξουν μεταξύ των τομέων που θα λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες με την έναρξη του σχολικού έτους.

    Στο έγγραφο αυτό δεν δίνεται σαφής οδηγία προς τους διευθυντές των σχολείων για το τι θα κάνουν ακριβώς.

    Επίσης στις 13 -9 - 2013 ο Υπουργός στέλνει με έγγραφό του προς τις Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης και τα Επαγγελματικά Λύκεια με θέμα:

    Λειτουργία Β΄ και Γ΄ τάξης ημερησίων και Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης Επαγγελματικών Λυκείων σχολικού έτους 2013-2014
    ΣΧΕΤ.: το Π.Δ. 112/2013 (ΦΕΚ 145 Α΄) ενημερώνει ότι:

    Σε συνέχεια της έκδοσης του Π.Δ. 112/2013, και όσον αφορά σε θέματα προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
    ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
    Με την έναρξη των εγγραφών, οι μαθητές της Β΄ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) υποχρεούνται να δηλώνουν τον τομέα και οι μαθητές της Γ΄ τάξης την ειδικότητα που θα παρακολουθήσουν, σύμφωνα με το άρ. 4 της Υ.Α. 36618/Γ2/30-3-2007 (ΦΕΚ 940 Β΄). Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη δήλωσή τους, αν το επιθυμούν, από τις 11 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.
    Και σε αυτό το έγγραφο ο Υπουργός δεν διασαφηνίζει τη λειτουργία ή όχι της Β τάξης ΕΠΑΛ.

    Το ΦΕΚ του νόμου 4186 για το νέο Λύκειο αρ. 46 παράγραφος 2 και 3 αναφέρει:
    2.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τάξεων Β ́ και Γ ́ του ΕΠΑ.Λ., ο τρόπος αξιολόγησης και διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των τάξεων Β ́ και Γ ́ και κάθε άλλη ρύθμιση που θεσπίζεται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β ́ και αφορά τη λειτουργία των τάξεων Β ́ και Γ ́ του ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζονται σταδιακά και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή έως το σχολικό έτος 2015 – 2016.
    3.Κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014 η Β ́ και Γ ́ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Γ ́ και Δ ́ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και οι Α ́ και Β ́ τάξεις του ΕΠΑ.Σ. και κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015, η Γ ́ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Δ ́ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και η Β ́ τάξη ΕΠΑ.Σ. θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου διατάξεις.

    Επειδή η ευθύνη απέναντι στους γονείς και τους μαθητές όσον αφορά τη σωστή ενημέρωσή τους και το δικαίωμα της επιλογής τους, είναι πολύ μεγάλη, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τον Υπουργό, την Περιφέρεια και τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έτσι ώστε να ενημερώσουν με σαφήνεια και ακρίβεια για την λειτουργία ή όχι της Β΄τάξης ΕΠΑΛ και Α΄τάξης ΕΠΑΣ κατά τα έτη 2013-2014 και 2014-2015.

    Η συντονιστική επιτροπή καθηγητών σε διαθεσιμότητα Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΧΑΝΙΑ
    Ανοιχτή επιστολή των μαθητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων
    Κύριε Προϊστάμενε της Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων,
    Εμείς οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε την κατάργηση των ειδικοτήτων των καθηγητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά μέσα σε μία νύχτα και μας αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους. Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση αυτή, η οποία αφήνει τους μαθητές της Γ Λυκείου χωρίς καθηγητές. Αποφάσισε το υπουργείο ότι στην θέση των δικών μας, μόνιμων, καθηγητών που έβγαλε σε διαθεσιμότητα-χωρίς καν να τους αξιολογήσει- θα στείλει ωρομισθίους των 8 ωρών.
    Σκεφτήκατε μήπως ότι οι περισσότεροι από αυτούς, αν βρεθούν, δεν έχουν ξαναμπεί σε τάξη και θα κληθούν να κάνουν τα μαθήματα των πανελλαδικών και τα εργαστηριακά μαθήματα σε εργαστήρια που θα πρέπει να τα συντηρούν ενώ θα είναι μόνο για 8 ώρες ο καθένας την εβδομάδα χωρίς να μπορούν έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, να αναλάβουν υπεύθυνοι εργαστηρίων; Ένα εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένο, δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς υπεύθυνο εργαστηρίου. Εξάλλου, σας θυμίζουμε, εσείς ως Β/θμια το γνωρίζετε καλά, ότι μόνο στην Γ Λυκείου των ειδικοτήτων του τομέα Υγείας (σύνολο 175 ώρες μαθήματα ειδικότητας έχει αδιάθετες το σχολείο μας) απαιτούνται 22 ωρομίσθιοι των 8 ωρών!!! Καταλαβαίνετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με αυτό το πλήθος των ωρομισθίων (άλλος θα μπαίνει για την θεωρία. άλλος για τα εργαστήρια του ίδιου μαθήματος κλπ). Σας ενημερώνουμε ότι στην Γ Λυκείου είναι 44 μαθητές στην ειδικότητα των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, 34 στην ειδικότητα των Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων και 34 στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΧΑΝΙΑ...... συνέχεια
    Επίσης εμείς οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε αυτά που αναφέρει το υπουργείο για την Β τάξη των ΕΠΑΛ. Σας θυμίζουμε ότι αναφέρει: «Οι μαθητές της Β’ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου θα επιλέξουν μεταξύ των τομέων που θα λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες με την έναρξη του σχολικού έτους». Σε ποιους τομείς; Δεν αναφέρει. Εξάλλου, ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν καταργήθηκε. Καταργήθηκαν, κακώς, οι ειδικότητες των καθηγητών του Τομέα Υγείας (νόμος 4172/2013, άρθρο 82). Απαιτούμε αυτό να το ξεκαθαρίσει το Υπουργείο. Δεν μπορεί να λέει ότι στην Β τάξη θα εφαρμοστεί το παλιό σύστημα (και σε όλες τις Β τάξεις όλων των τύπων σχολείων) αλλά ο Τομέας Υγείας (παλιό σύστημα) δεν θα υπάρχει στα ΕΠΑΛ. Θυμίζουμε ότι όλες οι αλλαγές, όπως είπαν, είναι μόνο για την Α Λυκείου. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην έχουμε στην Β Λυκείου Τομέα Υγείας; Αυτή την στιγμή στην Β τάξη του τομέα Υγεία στο σχολείο μας είμαστε νόμιμα γραμμένοι 55 μαθητές. Όλοι κάναμε την εγγραφή μας τον Ιούνιο, τότε που κανένας δεν ήξερε για την διαθεσιμότητα και την κατάργηση των ειδικοτήτων. Σας θυμίζουμε ότι αυτές οι εγγραφές σύμφωνα με το Υπουργείο είναι νόμιμες αφού οι εγγραφές γίνονται μόνο τον Ιούνιο (και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις το Σεπτέμβριο) (εγκ. 80942/Γ2/13/6/2013).
    Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στον Τομέα αυτό, αφού ήρθαμε πριν ένα χρόνο σ’ αυτό το σχολείο γιατί θέλαμε τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας. Είναι άλλωστε ο τομέας με τα πιο πολλά παιδιά σε όλα τα ΕΠΑΛ.. Τέλος θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι με το νέο σύστημα δεν υπάρχουν καθόλου ειδικότητες που να απευθύνονται σε κορίτσια… Είναι απαράδεκτο!!
    Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε:
    - Να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας, 10 στο σύνολό τους, στις οργανικές τους θέσεις.
    - Να διευκρινίσετε τι θα γίνει με την Β τάξη (για τα παιδιά που νόμιμα έχουν γραφεί στον Τομές Υγείας-Πρόνοιας από τον Ιούνιο
    - Να κρατήσετε τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας στην Β τάξη (να υπάρξει έστω ένα μεταβατικό στάδιο για φέτος)
    Θέλουμε αυτά να τα προωθήστε στο Υπουργείο Παιδείας με την επισήμανση ότι … η καλύτερη οικονομία για ένα κράτος είναι η σπατάλη για την Παιδεία!! και δεν νομίζουμε ότι πρόκειται για σπατάλη να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας και να προσληφθούν αναπληρωτές στα όποια κενά προκύψουν μετά την επιστροφή αυτών στις οργανικές τους θέσεις.

    Μουρνιές 16/9/2013
    Οι μαθητές του Τομέα Υγείας-Πρόνοιας του ΕΠΑΛ Ελ Βενιζέλου (112 της Γ’ Λυκείου και 55 της Β’ )
    Ακολουθούν οι υπογραφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΌ ΚΡΗΤΗ

    Ηράκλειο, 27/09/2013
    Εκπαιδευτικοί σε Διαθεσιμότητα
    Περιφέρειας Κρήτης
    ΥΠΟΜΝΗΜΑ
    Προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
    Κοινοποίηση:
    Υ.ΠΑΙ.Θ. (δια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης)
    Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης (δια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης)

    Θέμα: Αιτήματα των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

    Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης
    Μετά την άδικη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τις ειδικότητές μας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να μας θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σας καταθέτουμε το βασικό μας αίτημα για λειτουργία τομέων- ειδικοτήτων στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την επαναφορά μας στις οργανικές μας θέσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών που υπάρχουν (λειτουργία Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ και Β΄τάξης ΕΠΑΣ).
    Βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες επικοινωνιακών κυβερνητικών τακτικών και διαρροών στον τύπο που αποπροσανατολίζουν από ουσιαστικούς εκπαιδευτικούς στόχους. Επίσης δημιουργούνται εντυπώσεις πλήρους αποκατάστασής μας ενώ εμείς ,δύο μήνες μετά, βρισκόμαστε στο περιθώριο χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση.
    Με βάση δημοσιεύματα σε εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για κατανομή θέσεων σε ΣΕΚ και ΙΕΚ, αναδεικνύονται σχεδιασμοί προς λανθασμένη κατεύθυνση που δε δίνουν ουσιαστική λύση. Τονίζουμε ότι διεκδικούμε τη ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ για όλους τους εκπαιδευτικούς και ΟΛΕΣ τις ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. Με τη βεβαιότητα ότι «κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει», η δυνατότητα απορρόφησης όλων σε μόνιμες οργανικές εκπαιδευτικές και διοικητικές θέσεις Δομών Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ μπορεί να επιτευχθεί με:
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΌΛΟ ΤΟ ΥΠΌΜΝΗΝΑ ΕΔΩ: https://docs.google.com/file/d/0B7BpM6tJzq7WcGU3Z2pMbmdxUlU/edit?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή